Războiul din USR continuă. Clotilde Armand, după excluderea soțului său: „O prietenie de 20 de ani nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri”

Războiul din USR continuă. Clotilde Armand, după excluderea soțului său: „O prietenie de 20 de ani nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri
Publicat: 17/12/2016, 21:14
Actualizat: 19/12/2016, 08:42

„Am aflat acest lucru în timpul lansării de carte. Cred că el poate să facă apel. Pentru mine este o decizie greșită a lui, care a creat o decizie greșită a Biroului Național. Este ca la tenis. Dacă mingea e greșită, în loc ca cineva să o oprească, se continuă mai departe și e greșit mai departe. Cred că este o decizie greșită și la nivel uman, pentru că o prietenie de 20 de ani cu un om loial și sincer nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri. Este o decizie greșită la nivel de resurse umane, pentru că Sergiu Moroianu este un om de mare calitate și pentru USR este un atu că el este acolo un om loial care de ani de zile luptă. Este o decizie greșită și la nivel de management, pentru că o persoană care sesizează niște probleme, care nu s-a făcut auzită în cazul Comisiei de Arbitraj, al cărui mesaj nu a fost auzit și înțeles la nivel de partid și s-a dus public din această cauză, este un om care trebuie respectat. În orice organizație este bine să ai oameni care trag semnalul de alarmă. Un om care trage semnalul de alarmă trebuie să fie respectat. Încă o greșeală este faptul că înainte să se răspundă la ce a spus el, a fost exclus”, a declarat Armand.

Potrivit acesteia, Sergiu Moroianu a fost invitat de conducerea USR pentru a da explicații despre postarea sa de pe Facebook, dar acesta nu a putut onora invitația.

„A fost convocat cu o zi înainte. Nu putea să se ducă pentru că eu, soția lui, eram aici, la Cluj. Aveam multe angajamente față de copiii noștri. Avem mai mulți copii și multe angajamente și el s-a angajat față de ei și nu putea să se ducă la acea ședință. Noi voiam să mergem duminică. La votul de excludere nu am fost acolo. Se pare că atunci când nu sunt eu acolo se iau decizii greșite”, a comentat Clotilde Armand.

Vicepreședintele USR a susținut că este normal ca după alegeri să apară crize, considerând că episodul Moroianu este o criză de maturitate care va fi depășită.

„Va trebui să vedem ce facem, dar în niciun caz așa ceva nu ne va distruge. Suntem mult mai solizi decât atât. E normal ca după alegeri să fie niște crize. Sunt mai multe subiecte care au fost gestionate într-un mod nu foarte democratic și transparent pentru că era presiunea timpului și a evenimentelor. Am dat exemplul banilor, care au fost foarte puțini și fiind foarte puțini, toată lumea a luptat pentru ei și a fost o dezamăgire și o frustrare pentru că oamenii nu avea resurse de promovare. Oamenii ar fi vrut mai multă transparență, dar era o permanent criză de timp. Pe partea ideologică noi acoperim tot spectrul și oamenii vin în USR pentru valorile lor, nu pentru bani. Oamenii sunt idealiști și dacă se creează dezechilibre, apar nemulțumiri. După alegeri este un moment în care problemele interne se văd. După ce am rezolvat problemele externe, este normal ca acum să ne ocupăm de problemele interne, care sunt normale pentru o organizație în care lumea vine din entuziasm”, a spus Armand.

La scurt timp, Sergiu Moroianu a reacționat, la rândul său, în cadrul unei transmisiuni live pe pagina de Facebook a vicepreședintelui USR, unde a mulțumit tuturor celor care și-au exprimat simpatia față de el și a subliniat că mereu a sprijinit cauza USR.

„Ați fost foarte mulți și foarte buni, câteva sute. Nu am apucat să vă mulțumesc încă personal fiecăruia. Vreau să știți că în întreaga mea activitate de până acum, am sprijinit întotdeauna scopul și interesul USR. Am sprijinit cauza pentru care el a fost creat”, a declarat Sergiu Moroianu.

USR:„Intervenția lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică”

USR a decis excluderea din partid a soțului lui Clotilde Armand, după ce acesta l-a criticat dur pe șeful de campanie Matei Păun, acuzându-l că nu este transparent în ceea ce privește cheltuirea banilor și că a sabotat-o practic pe soția sa.

„Biroul Național al USR a constat că Sergiu Moroianu a încălcat articolul 13 litera c din Statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziții publice, imaginea Salvați România și a decis vineri excluderea lui din partid. USR a constatat că intervenția publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, știri și emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii și eforturile depuse de membrii si simpatizanții USR în campania electorală”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Potrivit sursei citate, Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la ședința Biroului Național, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte, așa cum prevede statutul, pentru a-și proba acuzațiile.

Liderii USR susțin că „intervenția lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică și a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzații false și calomnioase în spațiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, devin incompatibile cu statutul de membru și cu valorile USR”.

„Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenția propagată de adversari în campania josnică de denigrare a USR, asocierea cu George Soros. Tot pe această pseudotemă, a acuzat în mod direct și fals unul dintre vice-președinții USR, pe Roxana Wring”, se mai arată în comunicatul Uniunii Salvați România.

De asemenea, USR menționează că Sergiu Moroianu a enunțat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală, privind cheltuieli netransparente și discreționare, plata unor servicii de consultanță, faptul că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă sau faptul că invitațiile media au venit cu precădere pentru candidații pentru Parlament, USR promovându-i pe aceștia.

Potrivit comunicatului citat, USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile și cheltuielile, precum și structura cheltuielilor, urmând ca bilanțul complet să fie făcut public după finalizarea și depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.

Dovada faptului ca banii au fost cheltuiți chibzuit este suma de 50 000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat în campania electorală, ceea ce a reprezentat aproximativ 2% din cheltuielile totale, iar cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură – corturi, pliante, servicii poștale, producție, distribuție, se mai arată în comunicatul partidului.

USR precizează, totodată, că pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor și toate cheltuielile au la bază chitanțe și facturi care vor fi depuse la AEP.

În ciuda acuzațiilor de sabotaj la adresa lui Matei Păun, liderii USR susțin că Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat și propus pe Matei Paun în echipa de campanie, în luna februarie 2016.

„Matei Paun a activat voluntar și nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse, conform legii, la AEP.

Invitațiile media au venit cu precădere pentru candidații pentru Parlament, USR promovându-i pe aceștia. Clotilde Armand, care nu fost candidat pentru Parlament, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale. De altfel, Clotilde Armand a fost prezentă la acțiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariții media”, se mai arată în comunicat.

Cine este Matei Păun

Matei Păun, un obișnuit al plajei de la Vama Veche, și-a făcut propria companie de investiții în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacții de achiziții. El spera ca Bursa de la București să devină un sport național, după procesul de privatizare în masă și să ajungă principala sursă de finanțare pentru companiile românești, scrie Ziarul Financiar.

Fondator al BAC România și BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia și Statele Unite. BAC este o bancă de investiții regională cu birouri la Belgrad, Sofia, București și Minsk.

În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1ești el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deținută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spațiu sovietic și Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România.

Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiții american care a avut plasamente în țările fost-sovietice și în România. Firebird a avut acțiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiții american care a făcut plasamente în fostul spațiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev și Țările Baltice.

El este, conform site-ului BAC, licențiat în Relații Internaționale la Trinity College din Statele Unite.

În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la București, alături de Daniel Țepeș. Țepeș a reușit să vândă HTI în 2007 către banca de investiții americană Morgan Stanley, tranzacție foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacție.

În criză, BAC a participat la mai multe restructurări și vânzări de companii românești. Anul trecut BAC a intermediat finanțări pentru România din partea Băncii Internaționale de Investiții, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă, cu acționari la nivel de stat – România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piața românească. Această bancă a vândut obligațiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.

Nicușor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc....
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...